31 Mart 2016 Perşembe

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 5

 
KİTABIN ADI
Olağanüstü Bir Gece (Phastastische Nacte)
KİTABIN YAZARI

Stefan Zweig

KİTABIN ÇEVİRMENİ
İlknur İgan
KİTABIN YAYINEVİ
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
69 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Öykünün dünya çapında büyük ustalarından Stefan Zweig, bu novellasında (uzun öykü) fantastik betimlemelerle dolu bir hikaye sunuyor.

Yazar, Baron Friedrich Michael von R.’nin 1914 yılında bir muharebede hayatını kaybetmesinden sonra yakınları tarafından bulunan günlüğünde 7 Haziran 1913 günü ve gecesi yaşadığı unutulmaz olay ve düşleri anlattığını söyleyerek öyküye başlıyor.

Baron her zamanki gibi Viyana’da at yarışlarını izlemeye gider. Bu esnada uzaktan şöyle böyle tanıdığı bir şahsın düşürdüğü gördüğü bir yarış kuponunu yerden alır ve sahibie vermek istemez. Kupon kazanma ihtimali olmayan bir ata oynanmıştır. Yarışı izler, at kazanır, parayı alır ve kaybetmek için tekrar oynar ve tekrar kazanır. Artık ne bileti ne de parayı verecek durumdadır. Ama paralar cebini yakmaya başlamıştır.

Tüm gecesi alegorik (Alegori; bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme sanatıdır.) düşler içinde geçer. Acaba sabah rahatlayacak mıdır?

Bir usta kalemşordan yazma sanatının güzel bir örneğini okumak isteyenlere…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder