24 Şubat 2015 Salı

ÇOCUKLARA KİTABI SEVDİRMEK İÇİN...

Araştırmalar doğumdan 8 yaşa kadar olan yılların okur-yazarlık gelişimi açısından en önemli yıllar olduğunu ortaya koyuyor.

     Araştırmalar doğumdan 8 yaşa kadar olan yılların okur-yazarlık gelişimi açısından en önemli yıllar olduğunu ortaya koyuyor. Erken yaşlarda okuma becerilerinin desteklenmesi çocuğun okumayı öğrenmeye hazırlıklı olması ve yaşam boyu süren bir okuma sevgisi kazanması açısından hayati önem taşıyor. Kitap okuyan ve kendisine kitap okunan çocuklar akademik açıdan da daha başarılı oluyor.

     KİTAP OKUMA ZEVKİNİ KEŞFETMESİ İÇİN YARDIMCI OLUN

     Çocuğunuzun kitap okumaktan zevk alması ve kitap okuma alışkanlığını kazanması için yapabileceklerinizden bazıları:

     İşe erken başlayın

     Bebek ya da küçük çocuklar Savaş ve Barış'ı anlamasalar da, bu yaş dönemine yönelik kitapları okumanız ve resimlerine bakmasına izin vermeniz onu okumaya hazırlayacaktır.

     Okumayı olumlu bir deneyime dönüştürün


     Okuma zamanını kendiniz ve çocuğunuz için hoş ve rahatlatıcı bir zaman olarak değerlendirin. İster sallanan sandalyede onu kucağınıza oturtarak okuyun, isterseniz birlikte yatağa oturarak okuyun ancak mutlaka rahat edeceğiniz bir ortam sağlayın. Kitap okumak her ikiniz için de zevkli bir deneyim olmalıdır.

    
Kütüphane ile tanıştırın

     Çocuğunuzu en yakın kütüphaneye kaydettirin ve kendisi için yeni kitaplar seçebilmesi için düzenli olarak kütüphane ziyaretini alışkanlık haline getirin.

     Elektronik cihazları kapatın
 
     Televizyon, radyo, bilgisayar ve tüm elektronik oyunları kapatın. Bu süreyi küçük çocuğunuza kitap okuyarak veya büyük çocuğunuzun kitaplar ile kaliteli zaman geçirmesini sağlayarak değerlendirin.

     Size kitap okumasını sağlayın

     İster sırayla birer sayfa şeklinde okuyun, isterseniz bir kitabın tamamı veya bir kısmını çocuğunuz size okusun. Onun yüksek sesle size kitap okuması okuma düzeyini anlamanıza ve sorunlu alanları saptamanıza yardımcı olur.

     Edebi çalışmalar hakkında sohbet edin

     Edebi eserlerin konuları, karakterler, yazım türleri, yazarların özellikleri gibi konularda sohbet edin. Kitaplarla ilgili konuşma konuları açacak, açık uçlu sorular sorun.

     Onun seçmesine izin verin


     Çocuğunuzun kendi kitaplarını seçmesine izin verin. Çocuklar kendilerini ilgilendiren kitapları okuyacaklardır.

     Hedefler belirleyin ve kitap okumasını ödüllendirin

     Çocuğunuzun en sevdiği kitap dizisinin yeni cildini veya en sevdiği yazarın yeni çıkan kitabını almak için kütüphane veya kitapçıya gitmek için birlikte plan yapın. Örneğin bir dondurma partisi ya da istediği bir yere yapacağınız bir gezi ile kitabı bitirmesini kutlamak üzere tarih
belirleyin.

          
Rol modeli olun

     Çocuğunuzun sık sık sizi kitaplar, dergiler, gazeteler gibi yazılı malzemeleri okurken görmesini sağlayın



1 yorum:

  1. Çocuklar görerek öğreniyorlar ilk etapta..o yüzden küçük oğlum beni hep okurken görüyor genelde..kitaplığımdaki kitapları sadece alıp inceliyor asla yırtmıyor.

    YanıtlaSil