9 Aralık 2013 Pazartesi

M.Ö.42..ROMA'LI KADIN AVUKAT HORTENSİA'NIN SAVUNMASI..!

       Roma'nın en iyi Avukatlarından olan Quintus Hortensius'un kızıdır HORTENSİA..
Oldukca güzel ,zeki,cesur ve asil bir kadındır..Hukuk Eğitimi almış ve çok başarılıdır..Ancak Erkek Egemen Roma Yönetiminin ,(Yasalarda olduğu halde)Kadın Yargıç olmaz direnişiyle Yargıç olamamıştır.Yılmayarak çok başarılı bir Avukat olmuştur..
       M.Ö.195 de Kartaca ile yapılan Savaş için çıkarılan Lex Oppia(felaket)Yasa'sında Kadınların 1 Ons'tan fazla altını olmasını ve renkli giysiler giymeleri yasaklanmış.
      Roma'lı Kadınlar bu Yasaya başkaldırdılar,Kadınların İlk Siyasi eylemi M.Ö.195 de oldu.
      Aylarca Roma Caddelerinde hep bir ağızdan aynı anda Çığlık atarak eylemler yaptılar..
Tutuklandılar,taktaklandılar..Zorla Esir Galadyatörlere "metres"olarak verilerek cezalandırıldılar..
      Çoğunluğu Kadın onurunu aşağılayan bu iğrenç Cezaya karşı"metres"olmaktansa intihar etmeyi seçtiler..Kaçabilenler,dağlara kaçtılar !
       Görülen o ki Erkek egemen toplumlarda Kadınlara,2055 yıl öncesinde de verilen Cezalarda da "Tecavüz"e uğramak uğratılmak iğrençliği ön plandadır..!
       Ancak TÜRK Yasalarında 2055 yıl öncesinde de ve sonraki yüzyıllarda da TÜRK Kadın'ı Yönetimlerde varolmuş,Erkek çocuklar ve Kız çocukları eşit yetiştirilmiştir..AT'a binme 3 yaşında öğretilmiş..Ok atmak,Kalkan ve Kargı Kullanmak 5 yaşında öğretilmeye başlanmıştır..
       Kendini her türlü koşullarda savunmayı öğrenen TÜRK Kadını'na değil zorla tecavüz asla kendi istediği dışında yan gözle bile bakılamazdı..

      TÜRK Yasalarında;Erkek egemen değil Eşit egemenlik hükmü vardı..!

      Önce TÜRK Kadınlarının sahiplendiği ve VATAN Savunmasıyla Kanları ile Canları ile destekledikleri Ebedi BAŞBUĞ ATATÜRK;Arapçı zihniyetin sinsice hakim olduğu ve TÜRK Devleti'nde Hakları elinden alınan TÜRK Kadınlarına Kurduğu TÜRKİYE Cumhuriyeti ile yeniden yüzyıllar önceki haklarını verdi..(2055 yıl önceki cesur bir Kadını anlatmaya çalışırken,ATAMIZA minnettarlığımızı yazmam gerekti..)..

    Cesur Roma'lı kadın büyük direnişinden 153 yıl sonra Lex Oppius Yasa'sına Üçlü Roma yönetimi;Octavius,Marcus Emilius ve Lepidus,yeni maddeler koydu..
     Önlerine geleni özelliklede İktidar'a muhalif olanları Halk düşmanları ilan ederek mallarına mülklerine el koydular..Sıra Roma'lı Kadınlara geldi..
      Özellikle İktidara muhalif olan en zengin 1400 Kadın'ı sözüm ona vergilendirmek amacıyla hemen uygulanmak üzere genelge çıkardılar..
     İktidar'ın  kendilerine karşı çıkardığı Genelgeyi kabul etmeyen Roma'lı Kadınlar;başlarında Avukat HORTENSİA olmak üzere Forum Mahkemesi'ne gittiler..!

     VE HORTENSİA'NIN SAVUNMASI:

      "Eğer Hukuk'a ve Mahkeme'ye karşı bir hata ettiysek bizi cezalandırın.Ama biz sizi,halk düşmanı ilan etmek için oy kullanmadık.Ocaklarınızı söndürmedik,düşmanları size karşı kışkırtmadık,şan şeref ve statü kazanmanızı engellemedik.neden Suçu paylaşmadığımız halde cezayı paylaşıyoruz !
      Şanda Şerefte,Komutada,Siyasette bir payımız olmadığı halde niye vergi ödeyecekmişiz..??
Çünkü Savaş Var diyorsunuz.Ama ne zaman Savaş yoktu ki..?
      Galya'lılarla,Part'larla Savaşacaksanız gönüllü katkıda bulunuruz ama İÇ Savaşa Hayır..!"..


      HORTENSİA'NIN Savunmasına oldukca öfkelenen Mahkeme Heyeti,
Korumalarına (Lictorlar),Kadınları derhal dağıtmalarını emrettiselerde,oldukca kalabalık olan Kadınlar öylesine Avaz Avaz ÇIĞLIK(!)atmaya başladılar ki,Baltalı Lictorlar şaşkınlık içinde öylece kaldılar..!!
      Ertesi gün hemen anında Mahkeme Roma'lı Kadınlara uygulanacak Vergilendirmeyi iptal etti...!!
      ROMA,KADININ GÜCÜ KARŞISINDA GERİ ADIM ATTI..
      YA İŞTE BÖYLE...!

    Saygılarımla
    Gülsev EYÜBOĞLU
   02 Aralık 2013


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder