22 Ocak 2013 Salı

DERSİM İSYANI (MÜKEMMEL BİR YORUM)


“Dersim isyanı, gerici Şeyh Sait ve Ağrı isyanlarının bir devamıdır. İsyan, cumhuriyet rejimiyle feodal kalıntılar arasındaki çatışmanın başka bir yansımasıdır. Dersim’de kanun tanımayan çağdışı bir rejim sürmektedir. Devletin içinde başka bir devlet gibidir. Bu sebeplerle bölge, ulusal ekonomiyle de bütünleşememektedir. Kemalist iktidar, ortaçağdan kalma bu yapıyı ortadan kaldırmak için harekete geçmiş, bunun üzerine kendi hükümranlıklarının son bulacağının gören gerici aşiret reisleri, bölge halkının belirli konulardaki hoşnutsuzluklarından da faydalanarak geniş çaplı bir isyan başlatmıştır. İsyanda, Hatay meselesinden dolayı Türkiye’yle sorun yaşayan Fransa da rol oynamıştır.

Türk hükümetinin İstiklal Savaşı’ndan Dersim’e kadar bütün Kürt isyanlarına karşı aldığı önlemler meşrudur ve haklıdır. Bu mücadelede bütün ülkelerin işçi sınıfının sempatisi, kılıcını dünya emperyalist sömürüsüne karşı çekmiş olan, ulusal devrim yolunu canla başla yeniden açmaya çalışan Ankara Hükümeti’nden yanadır. Ankara’nın kararlı tutumu Sovyet Hükümeti ve uluslararası devrim hareketi tarafından desteklenmelidir. İsyanların bastırılması genç cumhuriyetin feodalizme karşı zaferidir.”

(Mehmet Perinçek, Sovyet Devlet Kaynaklarında Kürt İsyanları syf 19)

2 yorum:

  1. Bu konu toplum olarak hepimizi yakından ilgilendiriyor Mehmet Bey. Hayati bir konu... Ama ne yazık ki perde arkasını henüz tam bilemeyen o kadar çok insanımız var ki... Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım okurlar önce bilgi sonra fikir sahibi olurlar.

      Sil